Yin yoga

Wat is Yin yoga?

Yin Yoga is een rustige, meditatieve vorm van yoga waarbij je langere tijd in een houding verblijft. Het heeft een positieve werking op je organen, immuunsysteem, spieren en gewrichten. De houdingen worden op een passieve, maar wel intensieve manier beoefend en langer aangehouden (2-5 minuten) dan bij andere vormen van yoga. Op die manier wordt eerder het bindweefsel dan de spieren opgerekt en gestimuleerd. Hierdoor worden gewrichten beweeglijker en actiever. Dit stimuleert meer opening en ruimte in ons lichaam; in het bijzonder rond het gebied van heupen, heiligbeen (SI-gewricht) en de gehele rug. Het effect van de houdingen bij Yin yoga is een flexibeler, energetisch stabieler, beweeglijker en uiteindelijk sterker lichaam.

Yin Yoga richt zich op rust, voelen, toelaten en accepteren. In de Yin Yoga werken we – door langer in een houding te zitten of te liggen – in op het dieperliggende bindweefsel (fascia). Hier bevinden zich de meridianen die door een hele lichte stretch gestimuleerd worden, zodat we meer doorstroming ervaren en onze gezondheid eenvoudig op peil houden. Bij Yin Yoga wordt de houding aangepast met hulpmiddelen (zoals blokken, dekens en kussens) aan wat je nu kan.

Yin staat voor verborgen, dieper gelegen of stil, de structuren dieper gelegen naar het skelet. Yang staat voor aan de oppervlakte, beweging of de boven gelegen structuren. Yin trekt yang aan, ze horen bij elkaar. Yang kwaliteiten zijn dynamisch, warmte, bewegen en licht. Yin is het compleet tegenovergestelde, stil zijn, voelen en ervaren, alle prestatie loslaten, je overgeven aan wat er zich aandient. Doordat we in onze levensstijl voortdurend bezig zijn, zowel met ons lichaam als in ons hoofd, is het best moeilijk om stilte toe te staan. We leven veel in ons hoofd en staan vaak niet in contact met ons lichaam. Ons lichaam vertelt ons veel, maar we negeren het of we zijn niet in staat om te horen en te voelen wat ons lichaam te vertellen heeft. Yin yoga kan helpen om beter om te gaan met onze hectische en drukke levens en weer in contact te komen met ons lijf.

De meeste sporten hebben als doel het aanspannen en ontspannen van de spieren. Bij Yin yoga gaat het erom dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar je rek voelt. Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang, die zijn elastisch en zacht. Doordat Yin yoga zich richt op de flexibiliteit van het bindweefsel en de gewrichten is het heel geschikt voor mensen met een zittend beroep. Door veel te zitten belast je de gewrichten en het bindweefsel in je rug en bekken. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden, waardoor ze verkorten. Bij Yin yoga laat je die spieren juist los.

Yin yoga is een tegenhanger van ons hectische leven, the calm in the storm!

Voor wie?

Yin yoga is geschikt voor iedereen: jong en oud, met een zeer stijf of juist super flexibel lichaam, ervaren of onervaren in yoga. Het is een hele goede aanvulling voor (duur)sporters en voor mensen die stijfheid ervaren in wervelkolom en gewrichten ondanks regelmatige sport- of therapiebeoefening.

De opbouw van een Yin yogales:
– opening en meditatie (10 minuten)
– houdingen (40 minuten)
– eindontspanning (10 minuten)